DİDİM TUR

Türkiye'nin Ege bölgesinde   Kuşadası   ile beraber   Aydın   iline bağlı olan Didim eski çağlardan günümüze kadar hep popüler bir yerleşim yeri olmuştur.Eski zamanlardan beri bir çok medeniyetin hakimiyet kurduğu Didim günümüzdede   Türkiye   ve Dünya turizminin   Bodrum  ,   Marmaris  ,   Alanya  ,   Kalkan   ve   Fethiye   gibi önemli bir tatil merkezi olma özelliğini taşımaktadır. Didim Tarihi bakımından bir çok kültüre ev sahipliği yaptığından Didim'in Tarihi yerleride oldukça fazladır.Didim'in Tarihi yerleri, gezilecek doğal güzellikleri ve mavi denizi ile Türk ve Dünya tatilcilerinin gözdesi olmaktadır.Didim, eşsiz tarihi dokusuyla, altın renkli kumsalları ve muhteşem koyları ile en müthiş kıyı kentlerinden biridir. Ege Bölgesi'nde en iyi Altınkum Plajı sahip olmakla, Didim, dünyanın en önemli ve en büyük tapınaklarından biri olan Apollon Tapınağı'na ev sahipliği yapıyor.Kentte birçok Avrupalı insanlar özellikle İngilizler yaşamaktadır. Alışveriş merkezleri ile, Didim ziyaretçiler için her mevsim açıktır.  Didim'in görülmesi gereken en önemli ve en önemli yerlerinden biri Apollon Tapınağı'dır:  Didim gezisi sırasında bu tarihi yapıyı görmek gerekir. Apollon Tapınağı M.Ö. 8. yüzyılda Güneş Tanrısı Apollon adına inşa edilmiştir. Mitolojik zamanlarda bu şehir kahinler merkezi olarak biliniyordu. Didim Apollon Tapınağı, dünyanın en büyük üç tapınaklarından biridir.Didim Tatiliniz için Didim Gezip görülebilecek yerler listeniz için bir kaç alternatifi sizler için derledik.

Didim'in Gezilecek Yerleri

Dünya tarihinde önemli bir yeri bulunan ve ülkemizin   Kaş  ,   Kemer  ,   Datça  ,   Manavgat   gibi Aydın'ın Kuşadası ile birlikte en çok turist ağırlayan tatil merkezlerinden bir tanesi olan Didim'in gezilecek yerleri, doğal güzellikleri ve tarihi mekanlarını sizler için derledik. Eksik olarak gördüğünüz Didim gezi noktalarına ilaveler yapabilir, Didim hakkındaki düşüncelerinizi yorumlar kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz.

Milet Okulu

Eğer Didim'e gelecekseniz ziyaret edebilir başka bir yerdir. Geometri, matematik, astronomi ve temelleri burada atıldı. Milet Okulu görmeye değer eski yapıdır. Herakleia, Athena Tapınağı ve önemli bir liman Priene tarihle ilgilenen ziyaretçiler için Didim'in tarihi yerlerinden bir tanesidir. 

Akbük Koyu 

Çok güzel koylara sahiptir.Didim merkeze yakınlığı ile alternatif oluşturur, Akbük'te, her bütçeye uygun birçok  Didim otelleri  , pansiyonları ve alternatif konaklama imkanları vardır. Akbük gezilecek yerleri , Plajları ve eğlence yerleri ile, Akbük güzel bir yerleşim yeri  ve Didim'e sadece 20 km uzaklıkta  mesafededir.

Bafa Gölü

Didim'e sadece 15 km uzakta  mesafede yer alır, Bafa Gölü, bir doğa harikasıdır. Cennet Adaları,   Dalyan  , Haydar, Gümüş, Gaye ve Akvaryum Bays  ziyaret sırasında tekne gezileri ile görülmesi gereken yerlerdir. Nisanda Didim de ayrıca Beyaz Altın Festivali keyfini çıkarabilirsiniz..

Apollon Tapınağı 

Didim Tarihi mekanlarının en basında gelen Apollon Tapınağı günümüze kadar gelen güzel bir hikayesi vardır. Mitoloji Tarihinde Milattan önceki yüzyıllarda insanlar, kehanetlere,büyülere inanırlardı.Onlara göre her güzel şeyin bir tanrısı vardı. Apollon'da Güneş Tanrısı'ydı. Didim yöresinde Apollon, çobanlık yapan Brankhos'a rastlar ve ona kehanetin sırlarını öğretir.Çoban da Apoolon adına ilk tapınağı kurar. Bu tapınağın diğer adı Didima'dır. Didima ikiz kardeş demektir. Apollon'un ikiz kardeşi Tanrıça Artemis'dir.Apollon Tapınağı;Didim'in gezilecek yerleri listenizin başında olması gereken mekanlardan bir tanesidir.

Bafa Gölü Milli Parkı

Didim'e 10 km. uzaklıktadır. Küçük küçük 5 adası vardır. Teknelerle buralara geziler düzenleyebilirsiniz .Çeşitli uygarlıklara ev sahipliği yapan  bölgede, bu uygarlıklara ait tarihi kalıntılar bulunmaktadır. Didim'de gezilecek yerler listenizde bulunması gereken Bafa Gölü'nde 200 ün üstünde kuş türleri bulunmaktadır.Beşparmak Dağı'nın yamaçlarında bulunan bu parta, olta balıkçılığı, kampçılık ve dağın zirvesine yürüyüşler yapılır.

Didim Plajları

50 km.lik geniş alana yayılmış sahil şeridindedir.Didim Plajları,mavi bayrak ödüllüdür.Bu yüzden Ege Denizi'nin en gözde turizm merkezleri arasında yer alır. 

Altınkum Plajı

Didim'e 10 km uzaklıktadır. Turkuaz mavisi denizinde, yelken, dalış, rüzgar sörfü gibi aktiviteler ön plandadır. Bu plajın ilerisinde, biraz engebeli yoldan geçerek ulaşacağımız Manastır Koyu Plajı vardır. Burada  Eşek ve Bulamaç Adaları'nın muhteşem manzarasıyla karşılaşacaksınız.Didim'in gezilecek yerleri listenizin en başında bulunacak Altınkum Plajı; Didim Tatili denince ilk akla gelen bölgedir.

Priene Antik Kenti

Didim'e 35 dakika uzaklıktadır. Söke'ye bağlı Güllübahçe'nin Turunçlar mahallesinde yer alır. Samson Dağları'nın eteklerine yapılmış bir mermer kent Athena Tapınağı ve diğer tarihi kalıntılar ziyarete  sunulmuştur.Didim'de gezilecek yerler listenize koyabileceğiniz Didim'in Tarihi yerlerinden bir tanesi.

Didim Gece Hayatı

Didim Tatilinizde kıyı şeridinde bulunan bir çok bar ve restauranlarda kendinizi müziğin ritmine bırakarak keyifli anlar yaşayabilirsiniz.   Alanya gece hayatı  ,   Bodrum gece hayatı  ,   Marmaris gece hayatı   ve   Kuşadası gece hayatı  'nda da olduğu gibi kentin, ışıl ışıl   Didim geceleri  nde gün doğumuna kadar eğlenebilir unutulmaz bir  tatil   deneyimi yaşayabilirsiniz. Ayrıca   Didim Gece Klüpleri   hakkında detaylı bilgiye ilgili linkimizden ulaşabilir Didim Tatilinizde hangi mekanı tercih edebileceğinizi araştırmak zorunda kalmazsınız.

Didim'e Ulaşım 

Didim Ulaşım açısından oldukça kolay bir lokasyonda bulunmakta olup, Karayolu ulaşımı;   İstanbul  ,   Ankara  İzmir  ,   Bursa  ,    Antalya   ve   Aydın   gibi büyük kentlerden Didim ilçesine düzenli olarak otobüs seferleri yapılmaktadır.   Didim Havayolu ulaşımı  nız için   Bodrum Havaalanı   85 km,   İzmir Adnan Menderes Havalimanı  140 km ve   Dalaman Uluslararası Havalimanı   220 km mesafededir.   Havaalanı transferi  Bodrum BVT    ip  Transfer'den detaylı bilgi alabilirsiniz.

Didim Konaklama

Ülkemiz sınırları içerisinde bulunan ve yaz tatili için en çok tercih edilen bölgeleri Alanya, Marmaris, Bodrum ve      Göcek   gibi Dünya'nın en seçkin   tatil   yerlerinden bir tanesi olan Didim; gerek Didim Otelleri,   Didim Pansiyonları    ile Didim Tatili için fazla alternatif bulabileceğiniz seçkin bir Turistik bölgemizdir.Hemen hemen her bütçeye göre konaklayabileceğiniz   Didim tatil otelleri    ve Didim Pansiyoları,  Dünya'nın en güzel otelleri listesine girebilecek düzeydedir. 

AKBUK

Akbük, Didim Bölgesinde Emlak Piyasasının yükselen yıldızı olmaya aday. Havası, Denizi, Planlı yerleşimiyle dikkat çeken Akbükte Liman ve tarihi yerleri de unutmamak gerek.
Saplı ada, Sahte cennet, Kazıklı Koyu belli başlı yerleşimler. Akbük sırtlarından Iasos ve sonrasında Bodrum’a da giden bir asfalt yol da var. Oldukça sessiz oluşuyla dikkat çeken bu yol orman ve pek çok irili ufaklı yerleşimin içinden geçiyor.

Akbük mavi ile yeşilin kucaklaştığı şirin bir tatil beldesidir.

Gürültüden uzak, temiz havası ile ülke turizminde denizin mavisi ile ormanın yeşilinin buluşma noktasında tatil arzulayanlar için bulunmaz bir cennettir.
Yeşil alanların çokluğu ile dikkat çeken Akbük, yaklaşık on bir kilometrelik bir sahil şeridinde kurulu bulunup; her türlü deniz sporunun yapılmasına da müsaittir.
5 bin hektarlık bir alanı kaplayan Akbük, yapı kooperatiflerinin yanı sıra oteller, pansiyonlar, tatil köyleri, barlar, diskolar ve tüm kentsel donanımları ile modern bir kent görünümündedir.
Akbük 1991 yılında alınan bir kararla Belediye statüsünü kazandı. O tarihten bu güne geçen kısacık zaman diliminde köyden kentleşmeye doğru gelişimin başarılı bir örneğinin hayata geçtiği Akbük’ün ekonomisi turizme ve balıkçılığa dayalı.
Diğer taraftan hızlı gelişimi ile bugün önemli bir turistik potansiyelin varolduğu Akbük Avrupalı turistlerin gözde merkezlerinden birisi haline geldi. Tarihi eserler açısından ise Akbük’te en büyük önemi Rumlardan kalma kilise sapasağlam olup; kilise her yıl binlerce turistin uğrak yeridir. Zaten başka da günışığına çıkarılmış tarihi eser yok.
Akbük ile kazıklı arasında Tekhiusa’dan bahseden kaynaklar asıl Akbük’ün burada kurulu olduğundan da söz ederler.

Akbük’e Nasil Gidilir ?

Akbük’e gitmek için pek çok alternatifiniz var. İzmir istikametinden gelenler Söke ovasını dümdüz geçtikten sonra altından Menderes nehrinin Aktığı son köprünün bitiminde Didim Tabelalarını göreceklerdir. Köprüyü geçerken sol tarafta kalan D.S.İ’nin balon barajı ve Akyeniköy Belediyesinin heykelli çevre düzenlemesi, restoranlar, hediyelik eşya satanlar ve bir de Trabzon ekmeği fırını bulunan bu yol kavşağı yerel halk tarafından Akyeniköy Dalyanı olarak da bilinir. Buradaki restoranlarda güveç, kurufasulye, pilav gibi ev yemeklerini bulabileceğiniz gibi; gözleme çeşitleri de yapan daha küçük kafeler de mevcut. Akyeniköy Dalyanı eskiye göre daha iyi bir aydınlatmaya ve yaz aylarında sabaha kadar açık büfe vb. mekanlara sahip. Buradan sağa (İzmir istikametinden gelenler için) dönerseniz Didim’e; oradan da Didim üzerinden Akbük’e geçebilirsiniz. Fakat en kestirmesi; Didim’e dönmeden Bodrum yoluna devam edip Sağ tarafta bir petrol istasyonunu bırakıp yokuşu çıkınca yine sağ tarafta irili ufaklı tabelalarıyla Akbük yol sapağına devam etmek olacaktır.
Bu yokuşun bitimindeki tabelalardan Sağa dönüp devam ettiğinizde (İzmir istikametinden gelenler için tekrar) yolun en sonunda Akbük var. Akbuk genel olarak bu bölgeyi de tanımlar. Önce Didim yol sapağı çıkacak karşınıza ve bu üç yol ayrımında bir petrol istasyonu… Bu Yokuşu geçerken Bodrum istikametine doğru sola bakan tarafta tepeler üzerinde 14 kadar RES Rüzgar enerji Santrali dikkat çeker… Akbüke kıvrılıp devam edince TOKİ evleri ve devamında bir at çiftliği vardır.

Hafta sonları çocukları gezdiren aileler bu at çiftliğine de uğrayabilirler. az daha ilerleyince büyük bir firmanın denizde ürettiği balıklarına yem hazırladığı bir tesis de geçilince Sol tarafta bir petrol ve hemen öncesinde bir zeytinyağı işleme fabrikası vardır.
Ardından Didim’e bağlı FevziPaşa mahallesine paralel uzanan Sahte Cennet… Akbük’ün en güzel köşelerinden…
Devamında Caprice Hotel’e (Kapris Otel) kadar uzanan büyük oteller kervanı ve Saplı ada, Devam edince en son ulaştığınız Akbük merkez ve onun devamında bir tatil köyü, Bozbük, Kazıklı Koyu…
Yüzlerce yapı kooperatifi kervanına yerli yabancı pek çok yıl boyu buralarda kalmak niyetiyle yerleşenleri hesaba katarsak; Akbük eskisi kadar tenha değil.

Bodrum yolunda Bafa gölünün bitiminde Selimiye’yi bağlayan bir Tünel vardır (Karacabel Tüneli). Bu tünel onarım gördüğü vakitlerde sizi Bodrum’a ulaştıracak tek geçit, Akbük sırtlarından tırmanan orman yolunun Kıyıkışlacık (İassos) etabıdır.
Yol düzgün durumda ve Bodrum havaalanına daha kısa mesafede olmasına karşın dağ yolu oluşu sebebiyle fazla tercih edilmeyen ıssız sayılabilecek bir yoldur. Vahşi doğayı sevenler bu yolu deneyebilirler. Fakat dikkat edilmesi gereken bir diğer konu da yön tabelalarının yeterli olmadığı yönündedir denilebilir.
İrili ufaklı yüzlerce site tabelasına aldırmaksızın asfaltı takip edince bir ara kaybolduğunuz hissine kapılabilirsiniz. Aldırmadan asfaltı devam edince Kıyıkışlacık ve Bodrum Havaalanına yakın bir yerdeki bir Kavşağa ulaşan yolun sonu… İassosta deniz kenarındaki balıkçı restoranlarında dinlenebilirsiniz. İassos yada Kıyıkışlacık aynı zamanda Altınkum merkezli çıkılan pek çok Jeep safarinin öğle yemeği molası…
Saplı Ada, Sahte Cennet tercih edilen bildik plajlardan.
Saplı Ada aslında bir ada değil; yarım ada.Yani; yolu var, adaya yürüyebilirsiniz.

Bu yürünen yol da adanın sapı oluyor. Yüksek bir tepeden bakılınca bir cezveyi andıran Saplı ada çevresindeki kumsallar enfes bir seçenek Akbükte. Yekpare bir Akbük körfezi, dalgalara karşı korunaklı ve balıkçılığa elverişlidir.
Akbüklü balıkçılar en lezzetli çipura ve sarıyanak kefali yine bu koyda tutarlar. Olta balıkçılığının merkezidir de denilebilir. Ağ ile balıkçılık yapanlar deniz dibindeki dev pina (kocaman midye) yuvalarına çok dikkat etmeliler, zira kenarları keskin olan bu midyeler ağlarına zarar verebilir. Ağları dipte bırakma ihtimali de var bir başka deyişle…

Sarıyanak kefal:

kefalin büyüğüdür. Lezzetlidir. Izgarası makbüldür. Izgara şansınız yoksa temizlediğiniz yada temizlettiginiz sarıyanak kefali iki parmak kalınlıklarında dilimlettirin tuzlattırın balıkçınıza. Yarım yada bir saat sonra balık iyice tuzunu aldığında isteğe göre unlayarak yine tercihe göre zeytinyağında iyice nar gibi olana kadar kızartın. Afiyet olsun…

Akbük’te tarihi bir mekan ve kültürel bir zenginlik.

Akbük kilisesi Osmanlı zamanında 1870’lerde yapılmış. Akbük merkezinde iskelenin kenarında yer alıyor. 1970’lere kadar ilkokul olarak kullanılan kilise iki girişe sahip ve taş işçiliğinin güzel bir örneğini sergiliyor.

Akbükte su sporları için uygun bir mekan. İrili ufaklı kumsallarında güneşlenebilir; denizin tadını çıkarabilirsiniz. Akbük merkezindeki iskeleden sabah çıkılan  Akbük tekne  turlarında farklı koylar gezme şansınız da var. Bodrum Havalimanı transferleriniz için  Bodrum BVT    VİPTransfer    den bilgi alabilirsiniz